Is een waarnemer in de medische sector een zelfstandig ondernemer of in loondienst?

Wet DBA

De Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) bestaat al een aantal jaren. In deze wet is geregeld wanneer er sprake is van waarneming. Deze wet is in werking getreden maar loopt in de uitvoering vast. De reden is dat de wet niet duidelijk is. Ook al is deze wet onduidelijk en wordt er (nog) niet gehandhaafd, u krijgt hier absoluut mee te maken als u waarnemers hebt.

Wat is het doel van deze wet?

Het doel van deze wet is om duidelijkheid te geven wanneer een waarnemer een zelfstandig ondernemer is of bij u in loondienst is.

U bent ondernemer

Een groot aantal ondernemers in de medische sector heeft een eigen praktijk. Het maakt niet zoveel uit of dit in de vorm van een maatschap, een eenmanszaak of een BV is. Wat voor constructie ook, u bent ondernemer. Een (groot) aantal van uw beroepsgenoten werkt in de vorm van een waarnemer bij u.

Wat is een waarnemer?

Nu is een waarnemer een ondernemer die een onderneming heeft in de vorm van (meestal) eenmanszaak. De waarnemer heeft één of soms meerdere opdrachtgevers.

Wanneer bent u nu ondernemer?

 1. Zelfstandigheid
  U bepaalt u zelf hoe u de werkzaamheden uitvoert. De zorgverzekering stelt de prijzen vast. U onderhandelt zelf met de zorgverzekering.  U gebruikt uw eigen materiaal en apparatuur.
 2. Persoonlijke arbeid
  U bepaalt zelf wie uw vervanger is. U hoeft geen toestemming te vragen.
 3. Ondernemersrisico
  U bent aansprakelijkheid voor schulden van de praktijk. U loopt een financieel risico als u uw werk niet goed doet.
 4. Continuïteit
  U bent zelf verantwoordelijk voor het werven van nieuwe patiënten. U heeft voldoende reserves om de praktijk te continueren als het financieel even niet goed loopt.
 5. Meerdere opdrachtgevers
  U heeft meer dan 2 opdrachtgevers.

Wanneer is een waarnemer een ondernemer?

Een waarnemer is een ondernemer als hij/zij alle onderdelen met ”Ja’ kan beantwoorden. Kan hij/zij dit niet, dan kan het zijn dat de belastingdienst uw waarnemer als een personeelslid ziet.  Er zijn nl. uitspraken van de rechter geweest in 2013/2014. Het ging toen om zelfstandige maatschappen die in een ziekenhuis werkten. In deze situaties konden niet alle vragen met ‘ja” beantwoord worden. De rechter vond dat er sprake was van loondienst in plaats van een zelfstandige onderneming.

Uw waarnemer is geen zelfstandig ondernemer?

De waarnemer heeft dan dezelfde rechten en plichten als de assistenten die bij u in dienst zijn. U moet zaken voor hen regelen zoals salarissen, pensioen, arbozaken, controleren werkzaamheden, regelen van ziekte/arbeidsongeschiktheid, verantwoordelijk voor continuïteit etc.

Wat kunt u doen?

Maak een afspraak met ons. Wij helpen u om uw situatie in beeld te brengen. Wij adviseren u over de mogelijkheden en wijzen u op de risico’s.

Onze diensten op het gebied van advisering

Fiscaal advies

Belastingen zijn voor veel ondernemers vaan een ongrijpbare materie.

Lees meer →

Financiële planning

Heeft u wel eens gedacht om te stoppen op termijn? ...

Lees meer →

Estate planning

Als uw bedrijf structureel winst maakt, is het zinvol om naar uw financiële planning ...

Lees meer →

Bedrijfseconomisch

Bij bedrijfseconomisch advies kunt u denken aan alle soorten advieswerk...

Lees meer →

Inzicht geven in financiële toekomst (zakelijk/privé)

Grip op geld is niet alleen belangrijk voor nu, maar ook voor later.

Lees meer →

Bedrijfsovername

Bent u toe aan een bedrijfsovername of bent u van plan...

Lees meer →